DYZELINAS
Dyzeliniai degalai gaunami palaipsniui distiliuojant naftą. juos sudaro daugybė atskirų angliavandenilių, kurių virimotemperatūra maždaug tarp 180 laipnių C ir 370 laipnių C.
EN590- tai yra standartas nustatantis dyzelino kokybės reikalavimus Europoje. Žemiau prie dyzelino rodiklių rašysiu šio standarto keliamus reikalavimus.
Aukštos kokybės dyzelinui būdingas: *didelis cetaninis skaičius; *sąlyginai žema virimo pabaigos temperatūra; *vienodas tankis ir klampa; *mažas aromatinių ir ypač poliaromatinių angliavandenilių kiekis; *mažas sieros kiekis (arba jos nebuvimas).
Įpurškimo sistemos ilgaamžiškumui ir funkcionalumui ypač svarbu, kad degalai: *gerai teptų; *neturėtų laisvojo vandens; *nebūtų užteršti kietomis dalelėmis.
Svarbiausi rodikliai yra: 1. Cetaninis skaičius; *cetano indeksas; *virimo sritis; *filtravimosi riba; *plyksnio taškas; *tankis; *klampa; *tepumas; *sieros kiekis; *polinkis koksuotis; *bendras užterštumas; *vandens kiekis.
1.Cetaninis skaičius
EN590: *cetaninis skaičius-51 arba daugiau; *cetano indeksas-46 arba daugiau.
Cetaninis skaičius apibūdina dyzelino užsiliepsnojimo savybes. Didesnis skaičius-lengviau užsiliepsnoja. Kadangi dyzelinis variklis dirba be pašalinio uždegimo, į degimo kameros karštą suspaustą orą įpurkšti degalai turi kuo greičiau savaime užsiliepsnoti(po kuo trumpesnio užsiliepsnojimo indukcijos periodo).
Lengvai užsiliepsnojančio cetano cetaninis skaičius yra 100, sunkiai užsiliepsnojančio matilnaftelino cetaninis skaičius lygus 0. Cetaninis skaičius nustatomas specialiame variklyje su keičiamu suspaudimo laipsniu. Cetaninis skaičius lygus cetano daliai etaloniniuose degaluose. Pvz., mišinioiš 52% cetano ir 48% alfa-metilnafteleno cetaninis skaičius lygus 52. Aukštos kokybės dyzelinas turi daug parafinų, kurių cetaninis skaičius didelis. Aromatiniai angliavandeniliai, priešingai, blogina užsiliepsnojmo savybes. Cetano indeksas apskaičiuojamas iš degalų tankio ir virimo charakteristikos kreivės taškų. Šis grynai skaičiavimu būdu gaunamas dydis neįvertina užsidegimą gerinančių priedų įtakos.
Iškarpa iš žurnalo
|